Vegan BBQ ideeën


Yes………eindelijk lekker weer, dus komt de barbecue tevoorschijn.
Nu denken een hoop mensen dat veganisten niet meer mee kunnen doen met de bbq omdat er vlees op moet. Nou…….niet dus!!!!!
Ook veganisten kunnen prima meedoen met een barbecue.
Op deze pagina geef ik je een aantal ideeën wat je op de bbq kan leggen, maar ook side dishes die erg lekker zijn. Het zal je verbazen wat er nog allemaal mogelijk is.

Go heat up the BBQ !!!!!!!

Bruschetta

Chiabatta brood, teentje knoflook, olijfolie.

Snijdt het brood in plakken van ongeveer 1 cm.
Rooster de plakken aan beide kanten. Pers de knoflook en meng dit met de olie. Dit smeer je op de plakjes brood.
Je kan ook de Pittige Braziliaanse Salsa op de geroosterde chiabatta doen.

Pittige Braziliaanse Salsa
4 personen

½ Gele paprika, 250 gr. Cherrytomaatjes, 1 Rode peper, 3 el. verse Peterselie, 4 el. Olijfolie, 2 el. Limoensap, snufje zout en peper.

Snijdt de paprika in blokjes, de tomaat in kleine stukjes en hak de rode peper en peterselie fijn. Doe alles in een kom en meng de olie en limoensap erdoor.
Maak het geheel op smaak met zout en peper.

Tomaten-Bonen salade
4 personen

3 Tomaten, 1 ui, 1 pot (330 gr) bruine bonen, 1 blik (180 gr) mais, 3 el. barbecue saus, 20 gr. verse koriander, snufje zout en peper.

Snijdt de tomaten in partjes, de ui in halve ringen. Spoel de bruine bonen af en laat goed uitlekken, ook de mais goed laten uitlekken.
Doe alles in een schaal en voeg de koriander toe, goed mengen.
Als laatste maak je het op smaak met zout en peper.

Groente spiesjes
Week satéprikkers in lauw water, dit voorkomt dat ze verbranden.
Prik stukken paprika, courgette, champignon, ui, cherrytomaat, ananas op een stokje en leg dit op de bbq. 2 stokjes zijn beter, dan kan je de spies makkelijker draaien.

Geroosterde aubergine of courgette

1 courgette/aubergine, knoflook, olie, zout, peper.

Snijdt van de courgette/aubergine de top en het kontje eraf.
Nu maak je plakken van 1 cm dik, dik kan in de lengte of breedte.
Smeer olie, knoflook, peper en zout op de plakken en rooster ze op de bbq.

Pannenkoeken met chocolade en banaan
4 stuks

4 pannenkoeken, 75 gr. pure chocolade (in stukjes gehakt), 4 bananen (in dikke plakken), 1 el. gemalen kokos, poedersuiker, aluminiumfolie.

Verwarm de pannenkoeken heel even, dit zorgt ervoor dat ze makkelijker op te rollen zijn en niet scheuren. Leg 1 pannenkoek op een plank en bestrooi deze met wat chocolade, leg plakken banaan erop. Nu vouw je de zijkanten van de pannenkoek naar binnen (klein stukje over de banaan), dan kan je de pannenkoek oprollen als een loempia. Pak de rol in aluminium in, dit pakketje kan je 6-8 minuten op de nasmeulende bbq leggen.
Als het klaar is pak je de pannenkoek uit, legt hem op een bord en bestrooid hem met gemalen kokos en poedersuiker.

Vleesvervangers
Het aanbod in de supermarkt is groot, neem dat wat je lekker vindt en leg het kort op de BBQ. Het is beter om de vleesvervangers pas later op het rooster te leggen, dan is de ergste hitte eraf en verbrand het niet zo snel.
De kipstuckjes kan je  lekker marineren, op een prikker rijgen en je hebt saté.
Hamburgers of groenteburgers kan je tussen een bolletje doen met sla, tomaat, augurk, uien en mayolijn.
De balletjes kan je ook op een prikker rijgen.

Fruit
Abrikozen, Ananas, Perziken, Vijgen en Pruimen kunnen ook prima op de bbq., deze zoete vruchten krijgen dan een gekaramelliseerd smaakje.
Dit kan je het best aan het eind van de bbq erop leggen, wel even insmeren met een beetje olie.

Diverse groenten
Pof een zoete aardappel door hem in aluminiumfolie te wikkelen en op de nasmeulende kolen te leggen. Je kan de aardappel ook een paar inkepingen geven en wat zelf gemaakte kruiden- of knoflookboter hierin smeren.
Groene asperges zijn heerlijk op de bbq, bestrijken met olie en strooi er wat grof zout over.
Je kan ook verschillende groentes in stukken in een aluminium bbq schaal doen en deze op de bbq leggen.

Brood
Bestrijk stokbrood met olie of knoflookboter en leg het even op de bbq tot het knapperig is. Of rooster het aan beide kanten en smeer er houmous op.

Je ziet het, keuze genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.